Kerran vielä ja sitten lasku

08.02.2024

Joskus se keljuttaa, joskus se suututtaa ja joskus se hävettää. Lähtökohtaisesti somessa kaikki etätyö- ja halutaan töitä ryhmät täyttyvät verkostomarkkinoinnin asiantuntijoista ja suosittelijoista. Ymmärrän sen tuskan ihmiselle, joka etsii ja toivoo saavansa vaikka toimisto-assarin töitä etänä, saakin sata erilaista verkostoa tarjolle. Varsinkaan jos ei töiden hakija itse tiedä verkostohommista mitään. Moni ei tiedä, ja koska ei tiedä ei myöskään halua opetella. 

Olen pitkään pohtinut, että mikä saa verkostomarkkinoinnille niin huonon maineen, vaikka suomessakin 7000 ihmistä saa siitä lisäansioita. Osa ostaa autoja, kesämökkejä ja osalle se 50 tai 100 euroa on ihan yhtä tärkeä lisä muun ansainnan lisäksi. Mie en kyllä äkkiä keksi mistä muualta voisi saada muutaman satasen tienaa niin hyvillä ehdoilla kuin verkostomarkkinoinnissa. Tai ees yleensäkään. Toki jos asut muualla kuin täällä periferiassa, voi mennä Alepan kassalle tai vaikka siivoamaan jonnekin. Ne eivät ole vaihtoehtona mitenkään huonot, mutta täällä esimerkiksi minulla niitä vaihtoehtoja ei ole.  Jos haluan tehdä töitä kotoa käsin ilman että tarvitsee rahaa sijoittaa autoon, vaatteisiin ja vaikka kampaajalle, niin vaihtoehtoja on tosi vähän. Ja sitäpaitsi  moni haluaa silti tehdä ns. yrittäjämäisesti työtä eli haluaa vaikuttaa itse siihen paljonko ansaitsee. 


Mutta ei se tietystikään ihan noin suora tie onnelaan ole. Toiset vaan ovat parempia somessa, toiset ovat parempia esiintymään, toisilla on laajempi tuttavapiiri tai toisilla on enemmän uskallusta astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Mutta nuo piirteet auttavat vain siihen nopeaan nousuun. Jokainen meistä voi pärjätä kun päättää sen itse ja tekee tavoitteet sen mukaan.

Olen ennen aina inhonnut niin tuota mukavuusalueen ulkopuiolelle- sanontaa, mutta pikkuhiljaa olen ymmärtänyt sen, että jos teet vain sen mitä olet aina tehnyt, etkä uskaltaudu enempään, et tule isoksi bisneskuruksi, et edes Oriflamessa. Mutta jos uskallat, voit päästä vaikka kuinka pitkälle. Kysymys kuulukin että olemmeko sittenkin itsemme suurin este?

Eikä tuossa ehkä vieläkään ole kaikki ne asiat jotka vaikuttavat siihen menestytkö. Mielestäni kaikkein tärkein juttu on se, miten käsittelet ihmisiä. Niitä joita palvelet, niitä joiden kanssa palvelet, sitä joka katsoo sinua aamuisin peiliin. Vaikka olisit kuinka hyvä myyjä ja tottunut esiintyjä, mutta jos et arvosta kanssatekijää tai asiakasta, sinulle tulee eittämättä vastaan seinä jossain vaiheessa. Ihmisten on helppo äänestää jaloillaan ja sen he tekevät. Sana kulkee helposti eteen päin ja yksi päivä huomaat, että se oli siinä. Toinen asia joka tulee huomioida jokaisessa työssä, ja varsinkin tämmöisessä missä teet yksinäsi töitä siihen on suuri vaara ja houkutus..... älä koskaan kaiva toiselle kuoppaa! Älä sano hänestä ulkopuolelle pahaa sanaa, älä ainakaan valehtele. Se kyllä ajan kanssa kuuluu ja joudut vastuuseen sanoistasi. Yritä pärjätä kaikkien kanssa. Ystävät ja perhe on sellaisia mitä emme voi valita, mutta jos sinusta tuntuu että kaikki muut ovat tyhmiä ja eivätkä osaa mitään, vaihda työpaikkaa. Oli se sitten Oriflame tai muu verkosto tai vaikka ihan normaali työsuhde. 

Siksi puhunkin aina koulutuksissani siitä kuinka tärkeä on huomioida asiakas, mutta myös kaikki muut ihmiset. On ihan sama vaikka kyseessä olisi jonkun toisen asiakas. Hänkin on hyvän palvelun ja hyvän kohtelun arvoinen. 

Nyt kun meillä on Oriflamessa ilmainen liittyminen (14.2. saakka) huomaa kuinka samankin Oriflame ryhmän sisältä "taistellaan" näkyvyydestä ryhmissä. Se ehkä antaa liian innokkaan ja ehkä myös raadollisen kuvan siitä, että verkostomarkkinoinnissa pärjää vain ne jotka rekrytoi uusia. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa. Tiimin laajentaminen ja ihmisten mukaan saaminen on tärkeä asia, mutta totta on myös se että jos haluaa vain saada itselleen rahaa ja ansiota, sen pystyy kyllä tekemään ihan yksinkin. Koska ansaintalogiikka perustuu provisiomyyntiin. Jokaisesta noin satasen myynnistä palautuu sinulle 20-30 euroa. Se on helppo matematiikkaa. 

Tämä saattoi olla aika sekava selostus, mutta minulla alkoi niin voimakkaasti ahdistamaan se, että verkostomarkkinointia pidetään ihan huuhaana, ja että me niiden edustajat ollaan kuin korpit tunkiolla jos joku julkisesti kertoo etsivänsä töitä. Toki itsekin siihen syyllistyn ja siksi se alkoikin ahdistamaan. En myöskään väitä että ryhmiin postailen ilman sitä pyrkimystä että saisin väkeä meidän ihanaan tiimiin. Ei, juuri siksi sitä teen, kuten sadat muutkin. Tarkoituksena tarjota ystävälle, naapurille, tuttavan tutulle, innokkaalle bisnesihmiselle, lisäansiota etsivälle, lastensa kanssa kotona olevalle suht helpon tavan ansaita lisää rahaa arkeen. Ja miljoonan alku on aina sentti. 

Parasta mitä itse olen kokenut tässä työssä, rahan lisäksi!!!, on tämä Arctic Beautyn perhe joka on vuosien varrella rakentunut ja vahvistunut. Meillä on Oriflamen periaatteen Into, Tahto ja Yhteishenki. Melkein illalla sanomme toisillemme päivän päätteeksi "hyvää yötä".....ja meitä on aika monta <3